Het kopen van een (eerste) huis kan niet alleen spannend zijn, het kan ook voor een flinke uitdaging zorgen. Omdat er tegenwoordig zoveel bij komt kijken, zetten wij in deze blog de belangrijkste aandachtspunten voor het kopen van een huis op een rijtje.
Schakel een makelaar in
Een makelaar inschakelen is niet verplicht, maar kan zeker bij het kopen van een eerste huis in Groningen wel erg handig zijn. Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken van een huis naar jouw wensen, en onderhandelt vervolgens namens jou over de vraagprijs. Als je bod geaccepteerd is teken je bij de makelaar een voorlopig koopcontract. De aankoopmakelaar kan je hierna helpen om een bouwkundig onderzoek uit te laten voeren. Wil jij een huis kopen in Groningen? Er zijn hier genoeg professionele makelaars om je te begeleiden!
Kies een goede notaris uit
De koper kiest in het geval van een koop met kosten koper voor de notaris die de overdracht regelt. Het kan per notaris flink verschillen wat de kosten zijn, let hier goed op tijdens de zoektocht!
De hypotheek
Een van de belangrijkste dingen om te regelen is de hypotheek. Het maakt niet uit of dit je eerste hypotheek is, of dat je al een bestaande hypotheek hebt de aangepast moet worden. Als je een gesprek met een hypotheekadviseur aangaat, is het goed om je van tevoren in te lezen over de belangrijkste zaken. Denk hierbij aan de voorwaarden en de kosten. Je kan ook uitzoeken welke kosten je terug kan vragen bij de inkomstenbelasting. Als je kiest voor een nieuwbouwhuis in Groningen, heb je vast voornamelijk veel voordelen gezien. Toch komt er bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning ook veel kijken. Zo is er vaak een overbruggingskrediet en kunnen betalingen alleen vanuit een bouwdepot betaald worden. Duurzaam wonen is tegenwoordig erg populair, en natuurlijk goed voor het milieu en je eigen portemonnee. Bij een aantal banken kan je korting krijgen op je hypotheek als het huis energiezuinig is.
Bouwkundige keuring
Tijdens de oplevering is het goed om te kijken of er gebreken zijn. Hier kan je ook iemand voor inhuren, die er alle verstand van heeft. De bouwkundige keuring kan ook in het koopcontract worden opgenomen. Als er dusdanig veel onzichtbare gebreken zijn, kan de koop daardoor nog ontbonden worden.
Huis verkopen
Als je eenmaal een huis gevonden hebt moet je natuurlijk je eigen huis nog verkopen, als je dit nog niet gedaan hebt. Je kan een waardebepaling door een taxateur laten maken, zodat je precies weet hoeveel je huis waard is. De verkoopmakelaar zorgt er vervolgens voor dat jouw woning voor een zo goed mogelijke prijs verkocht wordt.